niedziela, 10 marca 2013

Łosoś pod serową pierzynką

Przepis zaczerpnięty z programu "Ugotowani" przyrządzany przez Gracjana pt. Sprawdzian z łososia". 
Sama jeszcze nie pewnie czuję się w kuchni, więc staram się nie eksperymentować i zawsze korzystam ze sprawdzonych przepisów. Ten wydał mi się wyjątkowo prosty i szybki do wykonania :)
 Do tej pory, nie wiem dlaczego nie robiłam łososia, może wydawał mi się zbyt wykwintny. Inne rybki, szczególnie dorsza lubimy i jemy często. 

Przepis poniżej troszkę przeze mnie zmodyfikowany :
Składniki:
0,5 kg fileta łososia
20 dag sera żółtego (gauda)
4 łyżki majonezu
pieprz sól do smaku
Fileta oczyszczamy i dzielimy na porcje. Każdy kawałek przyprawiamy. Łososia układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy startym serem. Smarujemy majonezem. Rybę pieczemy w temperaturze 200° przez ok 35 min. 
Łososia podałam z warzywami też przypieczonymi w piekarniku.



Na talerzu danie może nie wygląda zbyt apetycznie ale na prawdę było smaczne! 



7 komentarzy:

  1. Ja również uwielbiam łososia! Najczęściej jem takiego wędzonego w plastrach.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie robiłam nigdy łososia z serem. Muszę spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam łososia - ja najczęściej robię z camemberem, oliwkami i śmietaną - mogłabym go jeść codziennie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. napewno smaczne.....

    OdpowiedzUsuń
  5. fajny przepis, ja ostatnio wypróbowałam quiche ze szpinakiem i łososiem z serem kozim :) wg biedronkowych Smaków życia, super :) spróbuj :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ja robię troszkę inaczej. skrapiam łososia sokiem z cytryny i odstawiam. w między czasie robię sos: śmietana, starty ser, dość dużo posiekanej natki pietruszki. osączam łososia w papierowym ręczniku, pieprzę białym pieprzem, zalewam sosem i do piekarnika, z pięć minut przed wyjęciem posypuję jeszcze startym serem. pychotka :) polecam!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za każdy komentarz. Konstruktywna krytyka mile widziana. Jeśli masz ochotę obserwuj, nie proponuj obustronnej obserwacji! Staram się wchodzić na każdy blog i jak mi się spodoba to na pewno zostanę na dłużej!