sobota, 18 stycznia 2014

Bułeczki cynamonowe.


Dzisiaj zapraszam na moje ulubione, pyszne bułeczki cynamonowe. 
Przepis jest trochę pracochłonny ale na prawdę warto poświęcić czas aby potem delektować się smakiem bułeczek. 
Przepis zaczerpnięty ze strony Kwestia Smaku.

Ciasto drożdżowe:
•3 szklanki mąki pszennej (tortowej, typ 500)
•1/2 łyżeczki soli morskiej
•3 łyżki cukru
•1 szklanka letniej wody lub mleka
•2 i 1/2 łyżeczki suszonych drożdży instant
•1/4 szklanki oleju lub roztopionego masła

Nadzienie:
•1 i 1/2 łyżki cynamonu
•1/3 szklanki brązowego cukru
•1/2 szklanki rodzynek lub żurawiny
•1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
oraz:
•1/4 szklanki roztopionego masła do posmarowania ciasta, 
oliwa do posmarowania bułeczek, roztrzepane jajko - opcjonalnie

1 szklanka = 250 ml
1 łyżka = 15 ml
1 łyżeczka = 5 ml

Wymieszać przesianą mąkę, sól, cukier. Do mleka dodać drożdże i mieszać przez chwilę aż się rozpuszczą. Mleko z drożdżami wlać do mąki razem z olejem lub roztopionym masłem. Wymieszać łyżką, następnie wyrabiać ręką przez około 8 - 10 minut, aż będzie gładkie i nie będzie się kleiło. Wyjąć ciasto na stolnicę i wyrabiać przez minutę, uformować kulę, włożyć ją do czystej większej miski (ciasto podwoi objętość), wysmarowanej olejem, przykryć folią i wstawić do lodówki na jedną noc lub maksymalnie na 4 dni.
W dniu pieczenia, wyjąć ciasto z lodówki, wyłożyć na stolnicę i uformować kulę. Zawinąć w folię i odłożyć na 20 minut. Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 30 x 35 cm, na grubość około 6 - 7 mm, podsypując w razie konieczności mąką. Wierzch posmarować roztopionym masłem, posypać najpierw mieszanką cynamonu i brązowego cukru, a następnie rodzynkami lub żurawiną oraz orzechami włoskimi. Zwinąć ciasto w roladę, rozpoczynając od dłuższego boku.
Pokroić na plastry o grubości 2,5 cm, ułożyć rozcięciem do góry w tortownicy lub bezpośrednio na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując około 3 - 4 cm odstępy pomiędzy bułeczkami. Wierzch posmarować oliwą i przykryć luźno folią spożywczą. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 2 godziny, aż bułeczki zwiększą objętość i połączą się ze sobą. Przed pieczeniem bułeczki można posmarować roztrzepanym jajkiem. Piekarnik nagrzać do 175 stopni C.
Bułeczki piec przez około 20 - 22 minut, aż będą ładnie zrumienione. W międzyczasie przygotować krem (przepis poniżej). Bułeczki najlepsze są na ciepło. Po ostudzeniu warto trzymać je pod przykryciem. Po wystudzeniu podgrzewać przed podaniem, można zamrozić. 

Krem:
•50 g serka kremowego
•1/8 szklanki (25 g) roztopionego masła
•1/2 szklanki cukru pudru

SMACZNEGO!










19 komentarzy:

  1. Ale mi narobiłaś apetytu, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygladaja ladnie i sa chyba pyszne pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam drożdżówki <3 Twoje wyglądają pysznie ja tylko zrezygnowałabym z rodzynek ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja za rodzynkami też nie przepadam ale to jest żurawina :)

      Usuń
  4. Kiedyś piekłam namiętnie :) i mam na to teraz ochotę i nawet wiem jak zrobić fit wersję :D

    OdpowiedzUsuń
  5. ummm ale bym se zjadla , wyglada bardzo apetycznie :)
    Zapraszam na moj blog http://flamenquita-magdita.blogspot.de/
    Magda

    OdpowiedzUsuń
  6. wyglądają smakowicie, przepis dodaję do ulubionych:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Się pojawi :-D iż mam na nie ochotę. No chyba że eksperyment się nie uda.

    OdpowiedzUsuń
  8. o matko jak smakowicie wyglądają ! <3

    http://www.kefashionsisters.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  9. Niestety nie lubię cynamonu:)

    OdpowiedzUsuń
  10. ooo, ale wyszly!! nigdy nie robilam drozdzowego bo nie lubie, ale chyba zmuenie zdanie ;p

    OdpowiedzUsuń
  11. wyglądają apetycznie:) zjadłabym teraz jedną:) mmmmmmmm:) pozdrawiam:)

    http://www.alelarmo.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  12. Chyba muszę podrzucić przepis babci! Buziaki, Karolina :*

    www.thesisterzone.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  13. bułeczki wyglądają super!!!!! przepis na pewno wypróbuje :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za każdy komentarz. Konstruktywna krytyka mile widziana. Jeśli masz ochotę obserwuj, nie proponuj obustronnej obserwacji! Staram się wchodzić na każdy blog i jak mi się spodoba to na pewno zostanę na dłużej!