czwartek, 8 maja 2014

Krem ze szparagów.


W okresie wiosennym gorąco zachęcam do korzystania ze świeżych darów natury, ja uwielbiam szparagi. Dlatego dziś mam dla Was przepis na pyszny krem z białych szparagów. 
A to już ostatni dzwonek, żeby coś z nich przygotować.

Do zupy potrzebujemy:
pęczek białych szparagów
2-3 ziemniaki
1 szkl. bulionu
1 szkl. kremówki
łyżka masła
1 jajko
mała cebula
gałka muszkatołowa, sól, pieprz



Szparagi oczyszczamy z włókien, myjemy, odcinamy główki, resztę kroimy na mniej więcej 2-cm kawałki. Ziemniaki obieramy, kroimy w niezbyt dużą kostkę. W garnku podgrzewamy bulion, wrzucamy do niego pokrojone ziemniaki i kawałki szparagów (oprócz główek), solimy. Gotujemy całość na wolnym ogniu, aż szparagi będą miękkie, ale nie rozgotowane.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, szklimy na maśle. 
Dodajemy do wywaru z ziemniakami i szparagami.
Jajko wbijamy do miseczki, rozbijamy widelcem, wlewamy niewielką ilość bulionu spod szparagów, energicznie mieszamy, aż składniki połączą się. Aby zupa nam się nie zważyła zestawiamy garnek z zupą z ognia, dodajemy roztrzepane z bulionem żółtka. Podgrzewamy jeszcze chwilę ale nie dopuszczamy do zagotowania. Miksujemy, doprawiamy, posypujemy natka pietruszki oraz dodajemy zblanszowane główki szparagów



Smacznego!

13 komentarzy:

  1. wow I just discovered your blog and really like it. Think you have great style and am following now! Definitely a new fan! You are very inspiring
    Pop up by my page when you get a chance xoxo Tamara
    www.theglamandglitter.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę przyznać, że nigdy nie jadłam szparagów :)

    OdpowiedzUsuń
  3. It's hard to find educated people about this subject,
    however, you seem like you know what you're talking about!
    Thanks

    My website one direction story of my life mp3 download (http://devildivinity.blogspot.com)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zjadłabym...gdyby ktoś mi ugotował;) W kuchni mam dwie lewe ręce:D

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam szparagi :) Wygląda smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wow!!! I'm hungry!!! Kisses from Italy,
    Eni

    http://eniwherefashion.blogspot.it/
    https://www.facebook.com/eniwherefashion

    OdpowiedzUsuń
  7. Hmm.., nie jadłam, pora to nadrobić:):)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda baardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mmm szparagi :) ja też wczoraj robiła, ale w nieco innej postaci. Kremu też koniecznie spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  10. Its like you read my mind! You appear to grasp a lot about this, like
    you wrote the e-book in it or something. I think that you just can do with a
    few percent to power the message home a little bit,
    but instead of that, this is great blog. A great read.

    I'll certainly be back.

    My blog post sexy mermaid wedding dresses

    OdpowiedzUsuń
  11. Jadłam ostatnio krem ze szparagów z oliwą estragonową. Był pyszny!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za każdy komentarz. Konstruktywna krytyka mile widziana. Jeśli masz ochotę obserwuj, nie proponuj obustronnej obserwacji! Staram się wchodzić na każdy blog i jak mi się spodoba to na pewno zostanę na dłużej!