piątek, 28 października 2016

Babeczki dyniowe ze śliwką.

        
       Sezon dyniowy chyli się ku końcowi, dlatego podczas gdy dzieci drążą dyniowe dekoracje na Halloween, my możemy poeksperymentować z dynią w kuchni. Oprócz przepysznej zupy dyniowej, która idealnie sprawdzi się na chłodne dni - polecam muffiny dyniowe. 
      W pierwszej kolejności trzeba taką dynię upiec. Umyte i pokrojone na kawałki części kładziemy na blaszce skórką do dołu i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Pieczemy przez około 1 godzinę lub do czasu aż dynia będzie miękka. Łyżką wydrążamy miąższ z upieczonej dyni i miksujemy ją blenderem na gładkie purée. Odmierzamy potrzebną ilość. Resztę można trzymać w lodówce przez kilka dni, można też zamrozić na dłużej.
 


Do babeczek oprócz 200g purée z pieczonej dyni potrzebujemy: 
  • 300 g mąki pszennej np. tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 170 g cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru wanilinowego lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 jajka (duże L)
  • 60 ml mleka
  • 150 g masła, roztopionego
     Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C. W jednej misce mieszamy przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodajemy cukier, sól, skórkę z pomarańczy, wanilię. W drugiej misce mieszamy widelcem jajka razem z purée z dyni, dodajemy roztopione i wystudzone masło, na koniec mleko. Teraz wszystkie składniki delikatnie łączymy za pomocą łyżki: do sypkich, przesianych składników dodajemy masę jajeczną i krótko oraz delikatnie mieszamy łyżką - ciasto ma być lekko grudkowate, ale surowa mąka nie powinna być widoczna. Nie można zbyt długo mieszać składników. Ciasto wykładamy do przygotowanych foremek, na wierzchu możemy  położyć owoce lub pestki dyni. Wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez około 18-20 minut, do suchego patyczka. Z takiej ilości składników wychodzi nam ok 12-15 babeczek. Smacznego!





9 komentarzy:

  1. Z dynią muszą być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wreszcie wpis. Wprawdzie "zastępczy", ale lepszy taki, niż żaden; zachodziła obawa, że coś z tym blogiem niedobrego się dzieje. Ale - na szczęście - ożył.
    :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dynia to chyba moje ulubione warzywo. Uwielbiam krem z dyni, ale przepis na takie babeczki jest bardzo ciekawy. Muszę spróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. So beautiful recipe...it looks so good!!! Have a nice day, kisses,
    Eni

    Eniwhere Fashion
    Eniwhere Fashion Facebook

    OdpowiedzUsuń
  5. Zjadłabym... Gdyby mi ktoś upiekł:))

    OdpowiedzUsuń
  6. Dynia to zaraz obok marchewki warzywa które mi bardzo smakują. Świetny pomysł na wypiek, chyba muszę sie dokształcić w tym kierunku, żeby sobie takie smakołyki przygotować ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ejjj brzmi bardzo fajnie :) Orientujesz się czy można zastąpić mąkę pszenną np. mąką ryżową? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy nie eksperymentowałam z mąką ryżową, więc trudno mi powiedzieć...

      Usuń

Dziękuje za każdy komentarz. Konstruktywna krytyka mile widziana. Jeśli masz ochotę obserwuj, nie proponuj obustronnej obserwacji! Staram się wchodzić na każdy blog i jak mi się spodoba to na pewno zostanę na dłużej!